Reisschema
 Dag 1: Heenreis
 Dag 2: Beijing
 Dag 3: Chinese Muur
 Dag 4: Shijingshan Beijing
 Dag 5: Beijing Park
 Dag 6: Happy Valley
 Dag 7: Nanhu Park
 Dag 8: Chimelong Paradise
 Dag 9: Mysterious Island
 Dag 10: Happy Valley
 Dag 11: Ocean Park
 Dag 12: Macau
 Dag 13: Disneyland Hong Kong
 Dag 14: Lotte World
 Dag 15: Everland
 Dag 16: Seoul Land
 Dag 17: Terugreis
 
Dag 3: Chinese Muur (Badaling) & Ming Tombes

De eerste echte dag van de trip is een cultuurdag. We gaan de Ming tombes en de Chinese muur bezoeken. Het is gelukkig een stralende dag dus het belooft een geweldig uitzicht te gaan worden.

Voordat we bij de Ming tombes aankomen gaan we eerst nog een jade bewerkings fabriek bekijken. Jade is d belangrijkste edelsteen voor de Chinesen. De werken werken door de generaties doorgegeven. Er wordt verteld over de verschillende soorten, kleuren en kwaliteiten van jade. Vervolgens wordt het bewerkingsproces getoond en uiteraard is er de uit de kluiten gewassen winkel waar we onze Yuan kwijt kunnen. Er zitten een paar juweeltjes tussen maar de jade blijkt niet goedkoop. Voor een stuk van 20 cm groot ben je al gauw een paarhonderd tot duidend euro kwijt.

Achter de Ming tombes zitten uiteraard vele verhalen die ik hier niet allemaal ga herhalen. Waar het op neerkomt is dat er 13 van de 16 keizers uit de Ming dynastie zijn begraven. De eerste keizer was na een veldslag met de Mongolen niet meer teruggevonden dus die ontbreekt. De dertiende (meen ik) is op een andere plek begraven omdat hij daarvandaan regeerde en dan is er nog eentje die de troon onrechtmatig had toegeeigend dus die mocht ook niet op deze plek terecht komen. Maar nu ga ik toch alweer teveel geschiedenis vertellen.

De 13 tombes zijn over een lange periode gebouwd (overigens tijdens het leven van de betreffende keizer) maar zien er allemaal identiek uit. Er is alleen verschil in de poorten en ruimtes voor de uiteindelijke tombe. We bezoeken er eentje in het bijzonder, de Changling tombe van keizer Yongle. Daarvoor wandelen we eerst de hele Spirit Way voor af, een stuk van een kilometer of 3 omgeven door bomen en beelden van verschillende staande en knieldende dieren en van wachters. Zeker met dit weer een erg mooie route.

Het optrekje van Yongle ziet er fantastisch mooi en goed onderhouden uit. Er zijn eerste twee poorten, dan een grote hal (Hall of Eminet Favour), dan weer twee poorten en tenslotte de soul tower. In de grote hal is een museum ingericht. Leuk om dit ook eens gezien te hebben.

Na de tombes worden we ook nog even langs een fabriek voor koperwerk gebracht. Er worden onder andere grote vazen van koper gemaakt. De vazen worden dan met de hand van strookjes koper voorzien verhit. Daarna worden de vlakjes ingekleurd. Behalve vazen zijn er allerlei andere objecen te vinden die op deze wijze worden vervaardigd naast allerhande sieraden.

Dan is het eindelijk tijd voor de Chinese muur zelf. Er is besloten om toch maar het stuk bij Badaling te bezoeken. Hoewel het een erg druk bezochte plek is is het ook wel het mooist gerenoveerd hier. Bij de 'ingang' staan weer allemaal stalletjes met toeristische rommel en frisdrank en water. Water is hier niet uit de kraan te drinken maar een fles water kost iets van 4 Yuan wat zo'n 50 eurocent is.

Ook is hier een soort dierentuin met alleen zwart beren. Er is geen traliewerk of hekken, alleen wat kuilen met een wegafzettinghekje. Hier moet je dus geen misstapje maken.

Het eerste stuk omhoog gaan we met de lifthill van de alpine coaster, dat scheelt een heel eind lopen. Maar dan moeten we toch echt aan de bak en wandelen we over de muur naar het hoogste punt. In deze temperaturen is dat nog een hele opgave, zeker omdat het hier en daar flink steil omhoog gaat. Wel overal een prachtig uitzicht natuurlijk. De muur is niet n lang lint maar er zijn hier en daar splitsingen die dan weer doodlopen tegen een rotswand. De muur was bedoeld om de Mongolen buiten te houden wat vrij goed werkte. Een vreemd idee nog steeds om hier rond te lopen. Veel toeristen uiteraard hier maar 95% zijn Chinese toeristen.

Het laatste stuk naar beneden gaan we weer met de alpine coaster maar het mag deze naam eigenlijk niet hebben. Er zit een hele rits van de karretjes aan elkaar en de man voorop remt de hele weg naar beneden. Beetje jammer.

's Avonds hebben we bij hetzelfde restaurant gegeten als waar we gisterenavond ook waren. De tafel werd weer goed gevuld met Chinese lekkernijen.

Tenslotte hebben we met de metro het Hard Rock Cafe van Beijing opgezocht. Op zich is het reizen met de metro niet ingewikkeld hier en het kost 40 eurocent per rit maar het vinden van de ingang kan een uitdaging zijn. Het cafe was niet heel bijzonder ingericht en was zo goed als leeg maar er kwam iemand life spelen en zingen. Leuk ook deze versie gezien te hebben.

Morgen dan het eerste park: Beijing Shijingshan Amusement Park. Daarna gaan we nog de Forbidden City bezoeken.


Zo ziet ruwe jade eruit. Je ziet er niet aan af dat het zo waardevol is.


Jade wordt bewerkt met een diamanten boor. Hier wordt een bal met meerdere lagen gemaakt.


Een ijsbeer van witte jade.


Er is ook gele jade en de boot een geliefde vorm.


In de winkel ook een erg grote sectie met anieke chinese meubelen. Erg mooi maar niet te betalen.


Stele Pavillion aan het begin van de Spirit Way.


Deze weg lopen we helemaal af.


En van de vele beelden langs de weg.


En nog n.


Aan het einde van Spirit Way veel stalltjes waar luidkeels geprobeerd wordt om spullen te verkopen.


Hier is de ingang van Changling tombe.
The Hall of Eminet Favour.


The Soul Tower.


Koperen vazen nog in de ruwe vorm met de gegolfde koperen strips eraan gelijmd.


En het uiteindelijke product.


Ze hebben alvast wat vooruitgewerkt.


Hier begint de zoo van Badaling.
Het eerste deze trip wat op een coaster lijkt. Maar we gaan hier alleen even mee omhoog.


Tada! De muur.


Daar rechtsbovenin was het doel van deze middag. Een flink stuk klimmen.


Ja, nu is het nog lachen.
That is what we call an understatement!


Het plaatje van bovenaf uiteindelijk.


Diner is weer in dit restaurant.


De ontvangstdame.


Hard Rock Cafe Beijing gevonden.


Nice!


Chuck Berry, The King en Jerry Lee Lewis.